چگونگی ساخت ظروف الماس تراش
در مراحل تولید ظروف مسی الماس تراش 6 قدم اساسی وجود دارد که باید گام به گام و اصولی پیش رفت تا به نتیجه مطلوب و خیره کنندهای رسید. از جمله این مراحل عبارتاند از:
مراحل تولید و ساخت ظروف حکاکی الماس تراش
1. خمکاری و تولیدظرف مورد نظر
2. رنگ کوره
3. طراحی طرح مورد نظر بر روی ظرف باقلم
4. حکاکی و قلمزنی
5. صیقل زنی و پاشش رنگ
6. چند لایه پلی استر برای حفظ رنگ
خمکاری و تولیدظرف موردنظر
مرحله تولید ظروف مسی که بوسیله خمکاری روی مس انجام میشود را مسگری مینامند. در این مرحله ظروف مسی را بوسیله ی دستگاههای خمکاری و قلم و چکش شکل میدهند.
زمانی که به شکل ظرف نهایی مانند سینی ، کاسه و … تبدیل شد آمده مرحله دوم است.
ضخامت فلز مس در این مرحله بسیار اهمیت دارد و ازحد خاصی نباید پایینتر باشد. چرا که در زمان تراشکاری الماس شکسته خواهد شد.
رنگ کوره
در این مرحله ظروف مسی ساخته شده را رنگ میزنند و در کوره قرار میدهند تا رنگ آنها پخته و ثابت شود. کوره کمک میکند ظروف الماس تراش بادوام تر باشند. معمولا در مرحله رنگ کوره از رنگ سیاه استفاده میکنند.
این مرحله توسط اساتید مربوطه انجام میشود زیرا دمای مناسب کوره و زمان پختن بسیار اهمیت دارد. اگر زمان بیشتری از حد لازم در کوره بماند باعث میشود رنگ ظرف بسوزد و اگر حرارت کمتری ببیند ، رنگ به خوبی تثبت نمیشود.
طراحی طرح مورد نظر بر روی ظرف باقلم
در این مرحله که مهمترین مرحله تولید ظروف میباشد، طرحی بر روی ظرف مسی ایجاد میشود. هنرمندان با قلم مخصوص طرح مورد نظر را با ظرافت و دقت بسیار زیاد بر روی ظروف مسی رسم میکنند.
طرح مورد نظر به صورت پیش فرض بیشتر نقوش گل و مرغ، اسلیمی و ختایی است. اما به درخواست مشتری امکان تغییر طرح و نقش نیز وجود دارد.
هرچه ظرافت و دقت این طرح ها بیشتر باشد و همچنین با ظرافت بیشتری تراش بخورد ظروف الماس تراش ارزش هنری و مادی بیشتری پیدا میکند.
حکاکی و قلمزنی
در این مرحله بعد از اینکه استادان طرح های مورد نظر را روی ظروف مسی ترسیم کردند، هنرمندان و استادان رشته قلمزنی و حکاکی با استفاده از الماس های مخصوص تراشکاری، بر روی ظروف مسی و بر روی همان طرح های ترسیم شده حکاکی را شروع میکنند.
این ظروف بدلیل این مرحله از کار چنین نامی دارند و به ظروف الماس تراش شهرت دارند. در این مرحله مانند مرحله قبل به دقت و ظرافت بالایی نیاز است و یکی از مهمترین مراحل تولید ظروف میباشد.
صیقل زنی و پاشش رنگ
جهت زیباسازی و کیفیت کار نهایی به کمک سمباده های مخصوص سطح کل ظرف الماس تراش را یکنواخت میکنند.
در این مرحله پاشش رنگ روی نقوشی که به کمک دستگاه های مخصوص مجهز به قلم الماس حکاکی شده اند صورت میگیرد. این پاشش رنگ با پاشش رنگ در میناکاری بسیار متفاوت میباشد.
چند لایه پلی استر برای حفظ رنگ
معمولا در مرحله اخر تمام ظروف صنایع دستی پلی استر انجام میشود. این مرحله که مرحله آخر تولید ظروف الماس تراش میباشد. این مرحله به منظور زیبایی و براقی ظروف و همچنین به منظور افزایش دوام و ماندگاری ظروف میباشد.
ویژگی های فنی ظروف الماس تراش
1. طراحی بدنه با استفاده از قلمزنی
2. طراحی بدنه با استفاده از تراشیدن و حکاکی
3. هنر تلفینی از قلمزنی و تراش
4. هنر تلفیقی از قلمزنی و تراش و رنگ کاری
سوالات متداول
رنگ مورد استفاده در هنر الماس تراش چیست؟
معمولا پیش از الماس تراشی روی مس، ابتدا یک لایه رنگ مشکی به منظور زیبایی بیشتر بر روی ظرف، زده میشود.
مهمترین مرحله الماس تراشی روی مس چیست؟
طراحی و کشیدن طرح مورد نظر روی ظرف مسی یکی از مهمترین بخشهای هنر الماس تراشی است.
چرا به این هنر الماس تراشی روی مس میگویند؟
برای کشیدن طرحها و خطوط نازک و ظریف، صنعتگران با استفاده از یک الماس مخصوص تراشکاری طراحی را انجام میدهند.
برای تثبیت رنگ ظروف الماس تراش از چه راهکاری باید استفاده کرد؟
در مرحله نهایی و پس از طراحی روی مس، بهتر است یک لایه پلیاستر بر روی بدنه کار زده شود تا علاوه بر براق شدن، به ماندگاری آن نیز کمک شود.